De vanligaste spabadssjukdomarna och hur du förebygger dem

Spabadssjukdomar är infektioner som kan överföras via spabadvatten. Trots att spabad är ett trevligt sätt att slappna av och koppla av kan de också innebära en risk för hälsoproblem om de inte hålls ordentligt rena och väl underhållna. Här är en guide till de vanligaste spabadssjukdomarna och hur du kan förebygga dem.

 1. Legionärsjuka Detta är en allvarlig form av lunginflammation orsakad av Legionella pneumophila-bakterier, som kan finnas i dåligt rengjort spabadvatten. Symtom inkluderar hög feber, hosta, muskelvärk och andningssvårigheter. Behandlingen består vanligtvis av antibiotika.
 2. Öroninflammation Spabad kan orsaka öroninflammation på grund av fuktighet och vatten som tränger in i örat. Symtom inkluderar öronvärk, hörselnedsättning och flytningar från örat. Behandlingen består vanligtvis av öronskydd och eventuellt öronvaxlösande medel.
 3. Hudinfektioner Bakterier och svampar kan orsaka hudinfektioner i spabad, särskilt om spabadet inte rengörs regelbundet. Symtom inkluderar röd, kliande hud, utslag och blåsor. Behandlingen består vanligtvis av tvättmedel och eventuellt läkemedel.

För att förebygga spabadssjukdomar bör du:

 • Rengöra spabadet regelbundet enligt tillverkarens anvisningar
 • Hålla rätt pH-nivå i vattnet (mellan 7,2 och 7,8)
 • Tömma och fylla på vattnet regelbundet
 • Använda öronskydd för att förhindra öroninflammation
 • Tvätta händerna noga efter att du har använt spabadet

Att lära sig om de vanligaste spabadssjukdomarna och hur man förebygger dem är viktigt för att säkerställa att du och din familj kan njuta av spabadet utan hälsorisker. Om du har andra tips eller erfarenheter av spabadssjukdomar, tveka inte att dela med dig av dem i kommentarsfältet nedan.

 • Tips om hur man kan förebygga spabadssjukdomar, t.ex. genom att rengöra spabadet regelbundet och hålla rätt pH-nivå i vattnet.

Här är några specifika tips om hur du kan förebygga spabadssjukdomar genom att rengöra spabadet regelbundet och hålla rätt pH-nivå i vattnet:

 1. Rengör spabadet regelbundet: Det är viktigt att rengöra spabadet regelbundet enligt tillverkarens anvisningar för att förhindra att bakterier och svampar samlas i vattnet. Var noga med att tömma och rengöra spabadet ordentligt och fylla på med rent vatten vid varje användning.
 2. Använd spabadrengöring: Det finns speciella rengöringsprodukter som är avsedda för spabad och som hjälper till att döda bakterier och svampar. Var noga med att följa anvisningarna på förpackningen och se till att du använder en produkt som är lämplig för just ditt spabad.
 3. Håll rätt pH-nivå i vattnet: Att hålla rätt pH-nivå i vattnet är viktigt för att förhindra hälsoproblem. Vatten som är för surt eller för basiskt kan orsaka hudirritationer och andra besvär. Se till att mäta pH-nivån i spabadvattnet regelbundet och använd pH-justerande produkter för att hålla den på rätt nivå (mellan 7,2 och 7,8).
 4. Töm och fyll på vattnet regelbundet: Ett annat sätt att förebygga spabadssjukdomar är att tömma och fylla på vattnet regelbundet. Detta hjälper till att förhindra att bakterier och svampar samlas i vattnet och ger spabadet en chans att rengöras ordentligt.
 5. Använd öronskydd: Öroninflammation är en vanlig spabadssjukdom som kan orsakas av vatten som tränger in i örat. Att använda öronskydd kan hjälpa till att förhindra detta problem.
 6. Tvätta händerna: Det är viktigt att tvätta händerna noga efter att du har använt spabadet för att förhindra att du för med dig bakterier och svampar från vattnet till andra delar av kroppen.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete