Förbereda underlag för spabad

Vilket underlag krävs för ett spabad? Ett fullt spabad kan väga flera ton. Se till att ha förbereda marken eller terrassen på rätt sätt för ditt spabad.

Ett spabad fyllt med vatten kan väga ett par ton, beroende på hur stort det är. Ett swimspa kan väga uppåt 7 ton. Därför är det viktigt att marken klarar av att hantera spabadets vikt.

Vilket underlag passar för spabad?

Ett stadigt trädäck, som byggts enligt svenska byggnormer brukar kunna bära upp ett spabad. Om det rör sig om ett stort swimspa, bör du be en expert kontrollera bärigheten.

En yta av marksten eller armerad betong (ca 100 mm) brukar fungera bra som underlag till spabad.

Om du vill ha spabadet på gräsmattan, behöver du gräva undan ca 2 decimeter och fylla med makadam. Underlaget måste planas ut och packas riktigt hårt. Ovanpå bör du sedan lägga markisolering i exempelvis materialet polystyren.

Dränering

Det är viktigt att marken omkring spabadet har god dränering, så att vatten kan rinna undan, utan att orsaka skador.

Isolering

Extra isolering under spabadet kan ge en lägre energiförbrukning. Fundera på om du har möjlighet att lägga till isolering i underlaget under ditt spabad.

Inbyggt spabad

Vissa spabad kommer utan snygga kanter och är avsedda för att byggas in. Men även andra spabad kan byggas in. Exempelvis kan det vara idé att bygga in spabadet upp till halva dess höjd. På så vis är det enklare att ta sig i badet och man kan klara sig utan trappa. Tänk bara på vilka delar som måste vara åtkomliga vid underhåll och service!

Hur får jag fram spabadets vikt?

Generellt anges spabadets vikt när det är tomt produktspecifikationen. Du får även information om spabadets volym i liter. En liter vatten väger nästan exakt ett kilo. Därför kan räkna ut spabadets vikt när det är fullt genom formeln:

spabadets vikt tomt (kg) + spabadets volym (liter) = spabadets totala vikt (kg)

Tänk också på att marken ska klara den ytterligare vikten som tillkommer när spabadet används. Medelvikten för män i Sverige ligger på knappt 82 kilo och medelvikten för kvinnor på knappt 67 kilo.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete