Hur lång tid tar det att värma upp vattnet i ett spabad?

När du värmer upp ditt spabad kan du räkna med ca 1-2 grader per timme, vilket innebär att det tar ca ett dygn att värma upp vattnet i spabadet till en lagom temperatur.

Hur lång tid tar det att värma upp vattnet?

När vattnet väl är uppvärmt kommer värmen att hålla sig på inställd temperatur, vilket kräver en mindre energiförbrukning.

Man brukar rekommendera att inte stänga av spabadet under vintern, då vattnet kan riskera att frysas och systemet kan gå sönder. Om du behöver stänga av spabadet bör du ta hjälp av tillverkarens manual, för att veta vad som gäller för just ditt spabad. Man sparar sällan energi på att ständigt stänga av och sätta på spabadet.

Visste du att det går snabbare med….

…Extra isolering eller ett spabadslock? Genom att stänga in värmen behåller du en högre en temperatur och sparar mer pengar.

Hur varmt ska det vara i spabadet?

Ett varmt härligt spabad ställer krav på uppvärmning och isolering. Vad vill du veta om uppvärmning av spabad?

Lagom temperatur brukar vara 37-40 °C, men det finns tillfällen då en lägre temperatur är bättre.

Hur mycket el kostar uppvärmningen?

Energiförbrukningen beror till stor del på var i Sverige det står. Om du bor långt upp i norr där det blir väldigt kalla vintrar kommer det krävas mer energi jämfört med om du bor i södra Sverige.

Om du badar några gånger i veckan, året runt ligger förbrukningen för spabadet på runt 3000- 4000 kWh per år. Det är mätt när vattentemperaturen ligger på 38 grader, och en årsmedeltemperaturen på 7 grader, vilket ungefär motsvarar klimatet i Stockholm.

Viktigt med bra isolering

Ju bättre isolering, desto mindre driftskostnader. Att välja ett spabad med god isolering, ger alltså lägre omkostnader. Extra isolering i marken under spabadet kan minska dina energikostnader ytterligare.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete