Hur mycket kostar det att värma en pool?

Kostnaden för att värma upp en normalstor pool på 4×8 meter till 28 grader med en poolvärmepump landar någonstans mellan 2000 till 4000 kronor för en badsäsong på 4 månader. Det innebär en uppvärmningskostnad mellan 500 kronor till 1000 kronor i månaden under hela säsongen. Den totala kostnaden för uppvärmningen av en pool beror dock på vilket värmesystem du använder, luftens temperatur, poolens storlek och läge samt hur du väljer att isolera din pool.

Hur kan jag värma min pool?

Temperaturen i luften och läget på poolen kan vara svårt att påverka men det finns saker du kan göra för att minska dina uppvärmningskostnader avsevärt. Genom att välja ett energismart värmesystem och isolera din pool mot värmeförluster kan du sänka dina kostnader med upp till 85 %. 

Det finns flera olika värmesystem för att värma upp poolen, några exempel är poolvärmepump, elvärmare, solfångare eller genom husets värmepump. Den mest energieffektiva och klimatsmarta metoden som finns idag är att använda en poolvärmepump. 

Vad kostar det att värma upp poolen med poolvärmepump? 

Med en poolvärmepump kan du sänka uppvärmningskostnaderna för din pool med hela 65-85 %. En värmepump drar mindre energi än andra alternativ och är därför även ett klimatsmart alternativ som värnar om miljön. Nedan har vi skapat ett exempel på vad det kan kosta att värma upp din pool med hjälp av en poolvärmepump. Om storleken på din pool skiljer sig från exemplet kommer priset att förändras.

Andra faktorer som påverkar kostnaderna är poolens läge, hur varmt du vill ha det i vattnet, samt om och hur mycket du isolerar din pool.

Uppvärmningskostnad normalstor pool 4×8 meter

Kostnaden för att värma upp en normalstor pool på 4×8 meter till 28 grader med en poolvärmepump landar någonstans mellan 2000 till 4000 kronor för en badsäsong på 4 månader. Det innebär en uppvärmningskostnad mellan 500 kronor till 1000 kronor i månaden under hela säsongen. Priset för uppvärmningen kommer dock variera beroende på storleken på poolen, var den är placerad, om den är isolerad samt hur varmt det är i luften.

En poolvärmepump med inverterteknik är det alternativ som sparar mest energi. Teknologin innebär att poolvärmepumpen kan anpassa driften efter det aktuella behovet. På så vis sparar du in på energiförbrukningen som annars ökar när poolvärmepumpen bara har en hastighet och därför startar och stannar ofta.

Hur kan jag själv sänka kostnaderna för uppvärmning av poolen?

Förutom att välja ett energismart alternativ för uppvärmning av din pool kan du även minska dina kostnader med hjälp av isolering i form av pooltäckning.

Kanske har du isolerat poolväggarna och tänker att du inte behöver täcka din pool för att skydda den mot värmeförluster? 75-80 % av vattnets värmeförluster sker dock via vattenytan och därför rekommenderar vi att du täcker din pool under natten oavsett om poolväggarna är isolerade eller inte.

Allra bäst behåller du värmen genom att välja ett pooltak. När solen ligger på värmer pooltaket upp vattnet och behovet av ytterligare uppvärmning minskar. För allra bäst värmeisolering bör du välja ett pooltak i kanalplast som släpper ut mindre värme än de som är gjorda i klarplast.

Vare sig du väljer att täcka din pool med ett poolskydd eller ett pooltak så kommer du sänka dina kostnader avsevärt. Pooltäckningen minskar nämligen kostnaderna även för rengöring då smuts och regnvatten hindras från att förorena poolvattnet.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete