Hur ofta justeras ph?

pH i sin pool ska det justeras till ett värde så nära 7,0 som möjligt för att säkerställa en effektiv effekt av tillsatt klor och för att undvika mjölkaktigt vitvatten och kalkavlagringar i poolen.

Det är en bra idé att kunden testar pH-värdet flera gånger i veckan och alltid innan klor tillsätts. pH bör vara så nära 7,0 som möjligt innan du lägger till ditt HTH-klor. När du höjer klorvärdet med 1,0 mg/l ökar pH med 0,05.

Om det är svårt att hålla ett stabilt pH-värde är det nödvändigt att mäta vattnets alkalinitet.

VAD ÄR PH EXAKT?

pH är en förkortning för 

vätepotential och är egentligen en siffra för vattnets innehåll av vätejoner H+. pH-skalan går från 0-14, där ett värde på 0 indikerar en mycket sur nivå (syra), medan 14 indikerar en mycket alkalisk nivå (bas).Den ideala pH-nivån för poolvattnet måste vara så nära 7,0 som möjligt, eftersom denna nivå ger det bekvämaste badvattnet, förhindrar oönskade kalkavlagringar och optimerar effekten av det tillsatta kloret.

pH > 7,6 (för högt):
Kalkavlagringar i sandfiltret, “mjölkigt” vatten, alger samt hud- och ögonirritationer. Dessutom får man dåligt utnyttjande av det tillsatta kloret.

pH < 7,0 (för lågt):
Korrosion av poolens värmare och stege, hud- och ögonirritationer och vid mycket lågt pH (3,4) utvecklas farlig klorgas!När du tillsätter klor i poolen delas klor i 2 ämnen i vattnet – 

Klorförsurning och 

Hypoklorering .

Kloridsyra är desinfektionsmedlet i vattnet. 

Kloravsyrning syresätter/oxiderar föroreningar i vattnet. Det betyder att föroreningarna förbränns i vattnet och lämnar vattnet klart. När klorförsurning har tagit bort bakterier/föroreningar ur vattnet omvandlas kloret slutligen till ofarliga salter ( 

Hypoklorering ). 

Hypokloreringen har ingen stor desinfektionseffekt.pH-värdet avgör hur mycket av det tillsatta kloret som blir 

klorundersurning och 

hypoklorering .

Vid ett pH på 8,0 behöver du nästan 5 gånger mer klor för att ta bort samma mängd bakterier som vid ett pH på 7,0. Således sparar ett korrekt pH-värde på klor!

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Uppstart av spabad – Spacare

Följ dessa instruktioner för korrekt uppstart så att spabadet är lättskött – se även videon längre ner på sidan.Vattnet som fylls i