Hur ofta justeras ph?

pH i sin pool ska det justeras till ett värde så nära 7,0 som möjligt för att säkerställa en effektiv effekt av tillsatt klor och för att undvika mjölkaktigt vitvatten och kalkavlagringar i poolen.

Det är en bra idé att kunden testar pH-värdet flera gånger i veckan och alltid innan klor tillsätts. pH bör vara så nära 7,0 som möjligt innan du lägger till ditt HTH-klor. När du höjer klorvärdet med 1,0 mg/l ökar pH med 0,05.

Om det är svårt att hålla ett stabilt pH-värde är det nödvändigt att mäta vattnets alkalinitet.

VAD ÄR PH EXAKT?

pH är en förkortning för 

vätepotential och är egentligen en siffra för vattnets innehåll av vätejoner H+. pH-skalan går från 0-14, där ett värde på 0 indikerar en mycket sur nivå (syra), medan 14 indikerar en mycket alkalisk nivå (bas).Den ideala pH-nivån för poolvattnet måste vara så nära 7,0 som möjligt, eftersom denna nivå ger det bekvämaste badvattnet, förhindrar oönskade kalkavlagringar och optimerar effekten av det tillsatta kloret.

pH > 7,6 (för högt):
Kalkavlagringar i sandfiltret, “mjölkigt” vatten, alger samt hud- och ögonirritationer. Dessutom får man dåligt utnyttjande av det tillsatta kloret.

pH < 7,0 (för lågt):
Korrosion av poolens värmare och stege, hud- och ögonirritationer och vid mycket lågt pH (3,4) utvecklas farlig klorgas!När du tillsätter klor i poolen delas klor i 2 ämnen i vattnet – 

Klorförsurning och 

Hypoklorering .

Kloridsyra är desinfektionsmedlet i vattnet. 

Kloravsyrning syresätter/oxiderar föroreningar i vattnet. Det betyder att föroreningarna förbränns i vattnet och lämnar vattnet klart. När klorförsurning har tagit bort bakterier/föroreningar ur vattnet omvandlas kloret slutligen till ofarliga salter ( 

Hypoklorering ). 

Hypokloreringen har ingen stor desinfektionseffekt.pH-värdet avgör hur mycket av det tillsatta kloret som blir 

klorundersurning och 

hypoklorering .

Vid ett pH på 8,0 behöver du nästan 5 gånger mer klor för att ta bort samma mängd bakterier som vid ett pH på 7,0. Således sparar ett korrekt pH-värde på klor!

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete