Hur varmt ska vattnet i poolen vara?

Hur vi upplever olika vattentemperaturer är väldigt individuellt och beror mycket på hur och till vad du ska använda din pool. En pool som används för vattenaktiviteter som simning och lek kräver generellt lägre temperaturer än en pool som du använder för att svalka dig under heta sommardagar. För att underlätta din uppvärmning presenterar vi här en rad exempel på hur olika vattentemperaturer kan komma att upplevas. Du kan se dessa exempel som en riktlinje för vilken temperatur du ska välja, men vårt bästa tips är att du testar dig fram och hittar din optimala vattentemperatur.

Så upplever vi olika vattentemperaturer

Hur vi upplever olika vattentemperaturer beror till stor del på ålder och aktivitetsgrad. Små barn som inte är särskilt aktiva i poolen kommer uppleva en temperatur på 30 grader kyligare än ett äldre barn som plaskar och leker aktivt i vattnet. Vidare kommer vuxna personer uppleva vattentemperaturen olika beroende på graden av aktivitet. För motionssim bör poolvattnet inte vara högre än 28-29 grader, medan en temperatur under 30 grader kan komma att kännas kylig för en vuxen som vill svalka sig utan att aktivera sig i vattnet.

Hur varmt bör vattnet i din pool vara för att barnen ska trivas?

Små barn som inte rör sig särskilt mycket i vattnet kommer frysa vid en temperatur under 32-33 grader. Äldre barn som simmar och leker i poolen kan trivas redan vid en temperatur på 30-31 grader. Ju lägre vattentemperaturen är desto snabbare kommer de börja frysa så snart de inte aktiverar sig i vattnet.

Hur varmt bör vattnet i din pool vara ifall du ska motionssimma?

En vattentemperatur mellan 28-29 grader är idealisk för motionssimning och konstant aktivitet i vattnet. Överstiger temperaturen 30 grader kan motionssimning under längre perioder bli farligt och leda till överhettning och uttorkning.

Hur varmt bör vattnet i din pool när du vill svalka dig?

Om du vill använda din pool till att svalka dig under heta sommardagar är en vattentemperatur mellan 30-33 grader en bra riktlinje. Varmare vattentemperatur än så kan leda till att du blir varm och inte vill stanna i vattnet lika länge. Över 34 grader är en bra riktlinje för spabad och badtunnor.

Fördelar med en högre vattentemperatur

Ju högre vattentemperatur desto längre kommer det kännas behagligt att befinna sig i poolen. En vattentemperatur på cirka 32-33 grader känns för de flesta behagligt även under längre perioder i vattnet. När vattentemperaturen sjunker under 30 grader kommer poolen kyla ner dig snabbare och du kommer med största sannolikhet att vilja stanna kortare i vattnet. En väl uppvärmd pool ökar sannolikheten för att du ska vilja bada i poolen även under kallare dagar. Högre vattentemperaturer kan således förlänga din badsäsong med flera månader.

Nackdelar med en högre vattentemperatur

Högre vattentemperaturer påfrestar kroppen som då behöver anstränga sig mer för att kyla ner dig. Ska du använda din pool till motionssimning bör du därför inte värma din pool för mycket, gärna inte varmare än 30 grader. Redan vid 20 grader skapas en gynnsam miljö för bakterier som då kan växa till sig och frodas. Ju varmare vattnet är, desto bättre mår bakterierna och alger kan blomstra. 20 grader är dock en mycket låg vattentemperatur och du kommer troligtvis att värma din pool mycket mer än så. Därför är det viktigt att vara medveten om att högre vattentemperaturer ställer högre krav på rengöring och underhållning av ditt poolvatten.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete