JÄRN (OCKRA) I VATTNET – SPACARE

Om vattnet som fylls i poolen innehåller järn, kommer järnet att oxideras i poolen och falla ut som brunockra beläggningar på sidorna och botten.

Okran fäster bra och går inte att skrubba bort igen. Okran kan dock tas bort och lösas upp med Super Ochre Cleaner ! Ochre cleaner är ren askorbinsyra (vitamin C), som är det enda ämne som kan lösa upp ockra avlagringar i poolen.

Innan Super Okkerrens tillsätts ska klorhalten vara 0 mg/l, eftersom kloret bryter ner ockerrengöringen – ta bort ev. klor med AntiChlor innan du tillsätter ockerrengöringen.

  1. Tillsätt 1 kg Super Okkerrens per 20 m³ vatten! Om innehållet av ockerrengöring är mindre, så fungerar det inte!
  2. Lös upp Super Okkerrens lite i taget i en ren hink med poolvatten och tillsätt lösningen framför inloppsmunstyckena med filterpumpen igång.
  3. Efter 24 timmar har ockrabeläggningarna lossnat och kan enkelt tas bort med en poolborste. Justera pH till 7,0 och klorera vattnet upp till 5 mg/l (tillsätt 7,5 g HTH-klor per m³) så kan du bada igen.

Överskott av ockerrengöringsmedel i poolen (mer ockrarenare än järn/ockra) tar bort kloret!

Du kan fysiskt se den bruna färgen försvinna – det är ren magi!


HUR MYCKET MINSKAR OKRE PH-VÄRDET I POOLEN?

Ochre cleaner är en så kallad “svag syra” – detta indikeras av en syrastyrkekonstant (pKa) = 4,10 (ju lägre siffra, desto starkare syra).

pH Minus har ett pKa på 1,99 och är därför mycket starkare än ockrarenare.1 kg 

pH Minus i en 20 m³ pool sänker pH med ca. 1.Därför kommer 1 kg 

Super Okkerrens i en 20 m³ pool att sänka pH-värdet med strax under 0,5-0,7.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete