Rengöra rör i spabad – Fakta och råd

I det dolda rörsystemet i ditt spabad gömmer sig smuts, bakterier och rester av hudfetter. Fettet bildar med tiden en så kallad biofilm som försämrar vattenkvaliteten. Det räcker tyvärr inte att bara tömma spabadet och fylla på med nytt, rent vatten för att få bort biofilmen. För effektiv rörrengöring bör du använda ett specialmedel, till exempel Saniklar biofilm cleaner eller Delphin Spa Pipe Cleaner, minst en gång om året.

Du får inte bada i vatten när SpaCare Biofilm eller Delphin spa pipe tillsatts. Därför är det lämpligt att göra detta innan du byter vatten.

Bruksanvisning Biofilm Cleaner

SPACARE BIOFILM CLEANER
  1. Använd befintligt badvatten.
  2. Stäng alla luftvred till massagen. Om du är osäker på om luften är på eller av kan du starta all massage och sedan gå varvet runt och vrida av luftinblåset så att du enbart har vattentrycket ur massagemunstyckena. Gör du inte detta får du samma effekt som när man häller diskmedel i en fontän – skumparty!
  3. Ta upp spabadets filter.
  4. Tillsätt en hel flaska Biofilm Cleaner (för bad med 1000-3000 liter vatten). Starta cirkulationen och låt den gå i cirka 30 min. Starta även alla massagepumpar och kör dem i 15-30 minuter.
  5. När rengöringen har avslutats töms badet på vatten. För absolut bästa effekt kan du sedan fylla badet med rent sköljvatten, starta cirkulation- och massagepumpar, köra dem i 1-2 minuter och därefter tömma badet igen. Då det går åt mycket vatten till detta rekommenderar vi dock att du istället spolar vatten i munstyckena när du tömmer badet. På så sätt får du åtminstone bort lite mer av det sista vattnet som blir kvar i rören när du tömmer badet.
  6. Sätt i en ny eller rengjord filterpatron. Fyll på med nytt vatten.

Spakemi Delphin Spa Pipe Cleaner Rengöring Spabad

Det är mycket viktigt att du rengör ditt spabads rörsystem 3-4 gånger per år och då kan du med fördel välja Spa Pipe Cleaner därför att då får du ett bakteriefritt bra badvatten.

Du rengör alltså spabadets rör när du byter vatten i bade toch det skall du göra efter 3 till 4 månader, beroende på hur mycket och många som badar.

Bruksanvisning

Innan du startar rengöringen så fyller du på spabadet med vatten över alla jetsen och tar ur alla spafilter ur behållare. Därefter så tillsätter du 0,5 liter Spa Pipe Cleaner per 1000 liter spavatten i den tomma filterbehållare. Sedan kör du jetsen  i 10-15 minuter innan du stänger av, tappar ur vattnet och sköljer av spabadet noga. Spola gärna in i jetsen från utsidan. om möjligt. Om du har gott om vatten så fyll gärna badet en gång till med färskt vatten, kör jetsen ett litet tag och tappa ur igen därför att det finns alltid lite rester av biofilm kvar i systemet.

Efter detta arbete så är det dags att fylla på med nytt badvatten som du chockbehandlar med Oxi Booster eller Spa Shock.

Tips filter vid vattenbyte

Efter rengörning om du tänkt byta filter så kan du med fördel använda gamla filter något dygn efter rengöringen innan du byter till nytt.

Rekommenderade värden

Du ska alltså vara noga med doseringen och dessutom kontrollera och reglera brom värdet, pH-värdet och alkalimängden regelbundet till rekommenderade värden:
Brom 2,0-4,0 mg/l;
pH 7,0-7,4;
Alkalitet 80-120 mg/l.

Skötsel

Du byter badvatten regelbundet och samtidig så rengör du spabadet. Du bör använda Delphin Spa Pipe Cleaner för att rengöra det inbyggda rörsystemet. Detta gör du  3–4 gånger per år. Efter rengöring så passar du på att byta filter alternativt så rengör du dessa noggrant.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gullberg & jansson

Mest populära

Total alkalinitet pool och spabad
Pool

Poolers Bekymmer

En pool är en underbar tillägg till vilken trädgård som helst. Men det är viktigt att förstå att det kräver mycket arbete